Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Història de la Biblioteca

Història cronològica dels equipaments bibliotecaris de Cervià

  • Els inicis de la Biblioteca Popular (antecedents)

Any 1966

Cervià de les Garrigues acollia a la seva Parròquia a Mossèn Lluís Mª Moncunill com a nou capellà de la vila, un personatge molt implicat en la lluita antifranquista i en defensa de la cultura catalana. 

 

No tardà massa en comprendre quines eren les mancances culturals que tenia aquest poble, per aquest motiu, va començar a donar idees al jovent i els va motivar a crear una biblioteca. A partir d’aquest fet, molts joves varen començar a moure’s, organitzaren varies reunions amb una bona implicació de la gent de la vila. Es visitàren una sèrie de biblioteques que estaven en ple rendiment per agafar idees i veure com s’organitzaven. Així varen visitar la de l’Espluga Calba i la de Belianes. 

Poc després d’aquestes actuacions un petit grup de gent, disposada a què la biblioteca agafés vida pròpia, varen ser els encarregats de crear la primera Junta. D’aquesta manera naixia la Biblioteca Popular de Cervià. 

Però el crear una biblioteca no era pas una tasca tan fàcil, necessitava l’aixopluc d’alguna altra entitat. Primerament es va pensar en l’ajuntament però a causa de desavinences es va refusar la idea, l’objectiu principal era que fos una entitat lliure de qualsevol possible manipulació. 

Gràcies a Mn. Lluís Mª Moncunill i els seus contactes amb companys de Barcelona, la Biblioteca Popular quedà integrada a la Xarxa de Biblioteques Populars de Catalunya, aquesta era una entitat semiclandestina que emparava a totes aquelles biblioteques que sorgien arreu del territori català. 

  • Inauguració del primer equipament bibliotecari de Cervià

    Setembre, 1968

    La seu de la biblioteca quedà inaugurada l’any 1968 per la Festa Major de Sant Miquel. 

    Els mateixos membres de la Junta, condicionaren una habitació, a la primera planta de l’antiga abadia, situada a la Plaça Major del poble, avui dia desapareguda. La restauració d’aquesta sala va anar a càrrec del treball dels paletes, pintors, fusters, etc. del poble que poc a poc van anar transformant aquella sala freda en un espai acollidor, amb una gran taula al centre i prestatgeries de fusta amb vidrieres tot voltant.

    Amb els pocs recursos de què disposaven per adquirir material per a la biblioteca, es van fer diverses sortides a l’Òmnium Cultural, amb l’objectiu d’aconseguir llibres en préstec, en aquesta institució s’ha de remarcar que també els van assessorar del funcionament d’una biblioteca. També es va fer un reclam a tothom que volgués ajudar a augmentar el patrimoni de la biblioteca fent donacions. 

    D’aquesta manera començava una etapa d’eufòria i de participació. S’hi organitzaven conferències, xerrades, cinefòrum, taules rodones, venda de llibres per Sant Jordi i fins i tot es va iniciar un curs de català. Tot un seguit d’activitats que semblaven revifar i engrescar l’interès per la cultura de la gent del poble. 

  • El pas a Biblioteca Municipal

    Abril, 1982

     

    Enllestides les eleccions municipals del 1979, una de les principals preocupacions era l’assumpte de la Biblioteca que en aquells moments es trobava situada en un lloc transitori, degut a l'enderroc de la primera seu, l'any 1974, es trobava en una de les dependències de l’ajuntament, el problema era que aquest espai era petit i amb molt pocs recursos.

    El 20 de desembre de 1979 es celebrà una assemblea de socis en la qual quedà acordat que la biblioteca passés a mans municipals definitivament i així també assignar-li un local digne.

    Però per fer possible aquest canvi d’institució era imprescindible complir tot un seguit de passos burocràtics, per aquest motiu es celebrà una reunió amb el delegat d’Ensenyament i Cultura a Lleida, Antoni Guidó, i amb Jaume Gonzalez, cap del servei de Lletres i Biblioteques de Catalunya.


    El 25 d’abril de 1982, coincidint amb la celebració de Sant Jordi a Cervià s’inaugurà el nou local de la Biblioteca, ara sí amb identitat municipal.
    El dia següent s’escolliria una nova Junta.

  • Canvi de seu i renovació del servei i mobiliari

    Maig, 2007

    Des de 1982 la biblioteca municipal situada a la Plaça Major, havia sofert el pas dels anys, quedant un espai obsolet, a nivell tecnològic i de recursos, a part l'espai fosc, humit i sense climatització no responia a les necessitats dels habitants de Cervià.

    Aquests foren els motius, per als quals, el consistori d'aquell moment, amb Jordi Martí a l'alcaldia, decidiren gestionar el canvi de seu de la biblioteca i ubicar-la al Casal Municipal, lloc cèntric i amb altres dependències municipals.

    Es renovà part del mobiliari i es dotà d'un ordinador per a la gestió i consulta de l'espai.  

     

  • Ampliació i entrada al Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya

    Juny i desembre, 2015

    Després de molts anys de gestions infructuoses, per aconseguir un millor servei bibliotecari a la vila, intentant establir un punt de parada del Bibliobús, l'organ municipal vegue la llum. L'any 2014, des de la Central de Biblioteques de Lleida, s'informà a l'equip de govern, que hi havia la possibilitat d'incloure la biblioteca, ja en funcionament, dins la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya, amb la totalitat de serveis, amb la condició de complir una sèrie de requisits a nivell de mobiliari i espai.

     

    Després d'una aposta clara per donar ales a la cultura i una inversió de 17.000€ per acondicionar l'espai i renovar tot el mobiliari i equipament de tot tipus, el diumenge, 17 de maig i coincidint amb els actes de la Festa Major de Sant Isidre del Municipi, la renovada biblioteca oferí una jornada de portes obertes als ciutadans perquè poguessin conèixer el nou equipament, així com els nous usos, horaris i serveis, que en breu entrarien en funcionament.

    No seria fins al dia 1 de juny, que la Biblioteca Pública de Cervià obria les portes amb el funcionament ja regularitzat i oferint la plenitud dels serveis de qualsevol Biblioteca Pública del territori, amb el recolzament de la Generalitat de Catalunya.  

    El dia 12 de desembre, va esser inaugurada oficialment, amb la representació de la Cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, la Carme Fenoll, la Cap de la Central de Biblioteques de Lleida, la Nati Moncasi, i l'alcaldessa de Cervià, Mercè Rubió, juntament amb una representació de les entitats del poble que també van estar presents a l'acte institucional.