Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Art de la pedra seca

En el nostre terme municipal podeu visitar més de 200 construccions de pedra seca, ja sigui cabanes de volta, barraques, marges o murs, contruccions per emmagatzemar aigua... L'art de la pedra seca forma part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco, ja que, els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus.

En aquest enllaç podeu trobar una relació i mapa de moltes de les contruccions de pedra seca que tenim al notre territori: http://wikipedra.catpaisatge.net/

Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i són un autèntic referent identitari a molts territoris on predominen. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor dominats sobretot per l'olivera, la vinya, l'ametller i els cereals, plenament adaptats als sòls i al clima.

Els murs de pedra seca, per la seva banda, a més de formar bancals o delimitar parcel·les, constitueixen rics ecosistemes per a moltes espècies animals (insectes i invertebrats, amfibis, rèptils i petits mamífers i també algunes espècies d'aus que hi nidifiquen) i vegetals (falgueres, líquens i molses).

Marges

marge i cabana.jpgEls marges o murs de pedra seca atalussen els pendents tot conformant els bancals o feixes i aconseguint així guanyar terreny cultivable on abans el pendent ho impedia. Aquestes construccions permeten frenar l'escolament de l'aigua de pluja, així com retenir la humitat i prevenir l'erosió. Els marges són l'element més senzill i alhora el patrimoni més comú de la pedra seca.

Cabanes de volta

cabana_2.jpgSón construccions realitzades fonamentalment al llarg del segle XIX. Normalment estan fetes sobre terreny en pendent amb filades consecutives de carreus formant un arc de mig punt i amb la façana incorporada un cop conclosa la volta. Una vegada feta l'estructura, s'afegia terra natural a sobre per tal d'impermeabilitzar-la. En planta acostumen a tenir entre 15 i 35 m² de superfície, i una única porta -ocasionalment amb un respirador a sobre- i sense finestra.

cabana_interior.jpg